Sunday, 7 August 2011

3 ujian dunia lam satu hari

Semalam aku dari prgi ke shah alam utk ambil mtor ksyangan aku, hik3.. mtor la makwe no 2 aku slpas bola...( sajer2 out topik jap)... ap y ak nak ckap kat cnie bkan sal awek aku y fers or no 2, tp nak bgtaw y aku semlam telah di uji dgn 3 ujian sekali gus..
Sepnjang perjlanan dari shah alam ke bangi, aku dpt rsakan ssuatu y xbes, nak msuk plaza tol salak selatan kot, aku mcm biasa ah, bdak baik kan, msuk a ikot lrong mtor, sekali hampeh, ad polis pulak.. tp xper, wat pe nak tkut, aku ad klngkpan lgkap.. hehe
Xsempat ag pkcik tu suh aku brenti, aku dah break dah mtor ak, (baik x aku?,, hehe) y interview aku tu ad a sorag brader, (kira muda ag a kot) , mcm biasa, belum ag dmintak, aku dah bagi ic, lesen memandu n road tax...  rupa2 nya bkan tu je y dia nak, haish, ap ag ea...
Dia pun tnya aku...
Brader Polis   :           adik pernah makan kuda?
Aku                 :           uish, tgh puasa nie mne leh mkan cik, sahur td sy mkan dging lmbu jek,
Brader Polis   :           ok bagus2, adik ada amik ubat pape x?
Aku                 :           hemm, saya xde sakit pape ase nya, xder2..
Brader polis   :           adik ada makan wrwwe, sdvdfg, vsdgeh, sdgergh, fwegweg, dgweg
Aku                 :           uish mende tuh, cpenah nak dgr lah, pelik2.. xde sy xmkan, puasa lah.
Brader polis   :          yer ke ko neh, ad mkan ICE?
Aku                 :          sahur td sy minum milo panas, xdek nya air batu..
Brader polis   :           budak nie... meh aku nak test URIN, boleh?
Aku                 :           NO HAL LAH (kebetulan memg nak buang air, hik3)
Brader polis   :           ha pergi lah ko, nah lesen...
Aku                 :           fuuu lepaaaas

Aku pun meneruskan pejalanan ker destinasi aku, kemana? Aku nak g UPM a jap, nak singgah amik awek aku no 3, hahah, rmai tul awek aku nie, nak masuk jek UPM tu, hemmmmmmmm... kena ag ngan ngan brader keselamatan tuh,
Dia pun tanya aku...
Abg guard      :           nak g mane nie dik?
Aku                 :           nak balik kolej jap, nak amik barang
Abg Guard     :           adk ni student ker?
Aku                 :           yer lah, nmpak tua ker, hik3
Abg guard      :           mane sticker kat mtor nie?
Aku                 :           adoi... sory2, sy tkar cover set ritu, xde a sticker nya. Matrik kad pun xbwk
Abg guard      :           yer ke neh, ok g lah
Aku                 :           fuuuuuu lepas ag..

Lepas aku masuk je stor kat blok aku tu, alang kah sedih nya aku sebab awek ak da dikebas org, kurg ajau betoi, sape la y ringan tulg nie ha, xper2, naseb bek pose, mlas aku nak mrah2..(kalu nak mrh pun, nak mrah kat sape jgak a an, mne de org hampeh tul)...
Lepas kecewa nya hati nie, ak pun g la SS jap, nak g cari airbair mtor aku, ade x lawa siket kat mtor aku neh, n msa lam pjalanan tu, aku ase cam lain jer hati neh...
Msa smpai kat stu trafic light tu, aku ase nak lggar jek, tp relax2, tb2 ad mmat india nak lggar lampu gak, skali ngan ttba, dia brek n undur balik, pehal mmat neh, nak lggar pegi je lah, nak undur2 plak... hemmm sampai jer lmpu tu btkar wjah ke hijau, aku pun mmcut ah utk msuk smpang, (pcut a sgt) ttb aku nmpak satu benda putih y sgt besaw kat lam side miror aku... rup2nya, sepupu(polis trafik yang naik mtor kuda putih),  nasib baik la aku x lggar lmpu td, kalu x , knpem kena kjar ngan moto GP tuh... lepas ag ujian kat aku, lega2...
Huhuhuhuh, aku pun pelik, pehal lak mcm2 ujian ad rini neh, aku wat xtaw je lah, bwak mtor n bwak, trus smpai Bangi... n ssmpai je aku kat stu, ap ag, tdoooooooor.. nyte sume.. (msa tu bru kul 1 petg).
Wassalam.

Saturday, 6 August 2011

Memang abang aku bayar bil Asrul untuk tengok iklan pun…


Salam semua, aku saje je lah nak luah bnda y luar dari puasa ni siket, hehe…
Dgn nada y agak tidak puas hati, (sikit2 je la) aku tengok lar cerita kat slah stu chanel kat Asrul nie, tp hampeh jek, kjap2 iklan, kjap2 iklan, ai sabaw2..

Stelah diselidiki, ada hmpir 4 ke 5 iklan y xspatut nya di iklan kan, (I mean bkan iklan nak promote crita2 kat Asrul) apeda, siap full pnya iklan ag, ak try a tgok balik chanel kat decoder tu, aik, ni bkn nya crita TV Triga neh (y memg dah trkenal ngan iklan y sgt bnyak) tp ni channel khas y dah dibayar oleh abg aku..

Disebabkan permintaan pihak mereka untuk menaikkan caj bulanan ditolak, mereka telah cari jalan lain utk rembat keuntungan… pndai tul org meniaga nie yer, memg sgt bijak, (tu bru org meniaga, kalu org meniaga y berpolitik, lagi laaaaa) 
Bukan tu jer cara mreka nak untug, siap ada berpakej2 ag.. kalu korg minat cerita Zimbabwe, pasnie da kena beli canel lain lak taw, sma gak kalu korg nak crita Albania, pun kena beli chanel lain plak, fuish memg meroyan a kalu korg x beli, xleh tgok bntang pujaan mcam Abim Wong, Sheraf Kinslair, Mashranda n sape2 ntah lagi…

Sal pakej tu ak xkisah sgt, sbb x kena ngan mnat aku ag, sekali kalu korg wat pakej jgak utk Piala Malaysia kena beli chanel lain ker, memg siap a korg… (hemm, aku pun buleh wat pe jek kan, kena langgan a jwb nya)… hampeh tul bila da xde kuasa kat atas dunia neh..

Aku bkn apa, ak memg x ase pape ag skg sbb bkan ak y byar, abg aku.. nnti kalu ak kena byar bil2 tu sume cne, konpem aku terasa beban nya… ok lah, nak smbug tgok iklan kat tv neh, haha.. 
Wassalam

p/s : Asrul = abg aku y byar bil tu la… bagus tul dia, dia support umah abah aku, umah mertua dia, umah dia, n umah sape ag ntah… bagus2… nnti tlog support utk umah aku plak yer, hehehe

Monday, 1 August 2011

Malam pertama solat tarawikh di masjid shah alam

Salam semua, dah lama aku x update blog, mgkin sbb aku bz main bola kot, hehe..
mcam mane puasa hari pertama neh? Tentu bnyak bnda y korag trsalah nak buat kan, pling bnyak nya, terslah mkan, haha, tp jgn wat2 terslah plak yer, kalu org lain xtaw pun, korg jgn lupa, dkat atas tu always tgok kta
Ok lah, ak nak cerita sal solat tarawikh mlm pertama aku, mlm td aku smpat mnunaikan nya di msjid shah alam, coz skg nie aku ad kat umah abg aku,
First impresen aku, sgt mnkjub kan, bgitu rmai umat islam berpusu-pusu utk mnunaikan tgjwab sbg seorg muslim nie, y pling mmbrangsgkan, rmai yang hadir tu adlah glongn remaja muda2 ag, so sape kata y glongn remaja di negara kita nie sudah rosak dan x mmpu tuk diselamatkan lagi.
tgok gelagat mereka semalam, ada yang pkai kain, ad y pkai seluar, jeans, tak lupa juga ada y pkai jubah, walau usia mereka masih muda, namun smgat ramadhan y dtunjukkan oleh mreka tu mmbuat kan aku brsa lega siket krana msalh sosaial dlm ngara kita nie tdak lah melibatkan semua pihak, mgkin sgelintir jer y brprangai jhat mcm tu kan...
bkan glongan lelki jer y ak mksud kan, kaum hawa pun ada jgak ikut prents diorg g solat, xkisah lah ad y brtdung atw pun x, tp bla mreka ke msjid, smunya pkai kain telekung, nmpak sweet gtu, hehe (smpat usha jap je, kan lebih2 kan, mak dia pasan lak, hehe)...
Keadaan di sana sgt lah penuh, saf nya pun pnuh smpai ke blakng, imam y dtg dri tnah arab itu membuat kan aku x sdar y sdah wat lapan rkaat, suara y mrdu dan pelbgai nada y dialunkan mmbuatkan ak lbih dkat dengan –Nya
ak harap, korg n aku leh wat trwikh evry nght di blan pose neh, hehe..
Ok lah, setakat nie sahaja luahan ak, jom kita pakat berazam utk hbis kan 30juz bg rmdhan kali ini, wassalam..