Monday, 1 August 2011

Malam pertama solat tarawikh di masjid shah alam

Salam semua, dah lama aku x update blog, mgkin sbb aku bz main bola kot, hehe..
mcam mane puasa hari pertama neh? Tentu bnyak bnda y korag trsalah nak buat kan, pling bnyak nya, terslah mkan, haha, tp jgn wat2 terslah plak yer, kalu org lain xtaw pun, korg jgn lupa, dkat atas tu always tgok kta
Ok lah, ak nak cerita sal solat tarawikh mlm pertama aku, mlm td aku smpat mnunaikan nya di msjid shah alam, coz skg nie aku ad kat umah abg aku,
First impresen aku, sgt mnkjub kan, bgitu rmai umat islam berpusu-pusu utk mnunaikan tgjwab sbg seorg muslim nie, y pling mmbrangsgkan, rmai yang hadir tu adlah glongn remaja muda2 ag, so sape kata y glongn remaja di negara kita nie sudah rosak dan x mmpu tuk diselamatkan lagi.
tgok gelagat mereka semalam, ada yang pkai kain, ad y pkai seluar, jeans, tak lupa juga ada y pkai jubah, walau usia mereka masih muda, namun smgat ramadhan y dtunjukkan oleh mreka tu mmbuat kan aku brsa lega siket krana msalh sosaial dlm ngara kita nie tdak lah melibatkan semua pihak, mgkin sgelintir jer y brprangai jhat mcm tu kan...
bkan glongan lelki jer y ak mksud kan, kaum hawa pun ada jgak ikut prents diorg g solat, xkisah lah ad y brtdung atw pun x, tp bla mreka ke msjid, smunya pkai kain telekung, nmpak sweet gtu, hehe (smpat usha jap je, kan lebih2 kan, mak dia pasan lak, hehe)...
Keadaan di sana sgt lah penuh, saf nya pun pnuh smpai ke blakng, imam y dtg dri tnah arab itu membuat kan aku x sdar y sdah wat lapan rkaat, suara y mrdu dan pelbgai nada y dialunkan mmbuatkan ak lbih dkat dengan –Nya
ak harap, korg n aku leh wat trwikh evry nght di blan pose neh, hehe..
Ok lah, setakat nie sahaja luahan ak, jom kita pakat berazam utk hbis kan 30juz bg rmdhan kali ini, wassalam..

2 comments:

atien said...

gud luck ntuk hbiskan 30juz..
selamat menyambut ramadha al-mubarak

asyraf ab rahman said...

haha, angan2, harap2 jd knyataan