Saturday, 19 July 2014

Abang kpd 43 org adik...

Assalamualaikum…

Entry kali ni xdek kaitan ngan kahwin secara langsung tp secara x langsung nya memang ada pun. Aku just nak share pengalaman jd guru ganti kat SK Serdang. Sekolah rendah okay, bukan menengah.

Pada awal nya ak xberminat pun nk g sek rendah, tp disebabkan dekat dgn upm n tu je ada kekosongan utk jadi guru ganti, aku terima la tawaran tu (bukan tawaran sgt pun, aku yg beria g mnx) . Benda ni berlaku 5 bulan yg lepas. Dah lama kan, tp kenangan nya rasa baru mcm semalam je habis bertugas kat ctu.

Hari pertama kat ctu, dpt la jadual waktu, nak tahu berapa jam seminggu? 30 jam seminggu. (kalau sesiapa yg jd guru, dia tahu la sikit ke bnyk waktu tu).  Tgok jadual tu, nk happy pn x, nk takut pn x, ak kena ngajar darjah1, 2, 3 n 4. Subjek yg dpt adalah math, DST (Dunia Sains dan Teknologi) n TMK (Teknologi Maklumat dan Komunikasi). Punya la hebat nama2 subjek diorg ni, bukan main canggih la bebudak zaman sekarangkan. Yang paling best (kot) dpt jadi guru kelas. Fuuuu dia pnya penat mcm nak jaga adik 43 org. (aku anggap adik2 je la, nk anggap anak kan ase tua plok). 

Tp yg best nya dpt kenal la ngan bebrapa org parents diorg. Diorg ni sume staff upm xsilap, termasuk la sorg Dr kat Pusat Kesihatan UPM (sng nk dapat ubat lepas ni). Dapat kenal ni pun sebab diorang dtg ke sekolah untuk hias kelas. Bagus kan... 
Ini hasil nya...


Kat situ aku lalui berbagai-bagai liku dan cabaran. Keseronokan nya xpayah cakap la mmg bnyk. Antaranya jd coach bola sekolah, jd cikgu sepak takraw, pengakap pn aku pegang, kelab Save Our Earth pn ada join, g tdo kat sekolah masa diorg ada kem, jadi ustaz masa kem solat dan jd guru disiplin (aku dpt satu buku utk isi kesalahan murid2, 3 bulan ngan aku xdek sorg pn yg buat salah, so kosong la buku tu. haha),   mcm2 lagi lah. Tu yg tak berkaitan ngan akademik tu. Best kan jadi cikgu, relaaaaaax je…

pengakap-bola sepak-save our earth
 
Ni antara gelagat2 budak yg aku denda sbb bising
yg terlampau amat sangat. Yg x wat kerja rumah pun ada jgk.
Fuuuuu  mmg mencabar fizikal dan mental betul.

Program 1 Murid 1 Rim A4, adik yg pendidikan
khas pun smgt nak join jgk... 


lagi gelagat kanak2. nampak tak kertas yg aku kena tanda?...
tq kepada si dia sbb tolong. opsss














Ni plak masa jerebu kat sekolah. Tp smgt lagi budak2 ni dtg,
aku rasa cam nak cuti dah. Haha
 
Dan yg paling xleh lupa budak2 darjah 4 Anggerik ni. Mcm2 la kejadian
yg berlaku ngan diorg ni. Tp yg best nya, diorg la yg nyanyi2 masa last day aku.

Last day tu plak kena ngan hari guru, 16 Mei. Xpasal kena berucap kat perhimpunan. Siap dpt hadiah lagi tu dari bdk2 n sekolah. Padahal xde sambutan pun lagi, diorg da bawak awal2 nk bg hadiah.





org yg bertanggungjawab terhadap hadiah2 yg aku dapat tu... :)

So best kan jadi guru…. Sekian….

 
situasi yg paling syahdu. xtau la dia nangis
sbb last day aku or sbb apa...



  

Tuesday, 15 July 2014

Menuju Bahtera Idaman 1


Salam semua, dah berhabuk da blog nie, nak buat macam mana, setahun sekali baru update. Tapi kali ni blog ni akan aku gunakan utk menceritakan perjalanan kami (opssss kami? hehe, aku ngan beliau la) menuju jinjang pelamin. Ala nk kahwin,hehe. Nanti aku bgtaw siapa yg bertuah dpt aku tu. haha....

Utk permulaan ni just nak bagitahu, setakat ni benda2 yg utama utk majlis dah settle. Antara nya ialah bridal, photographer n jurumekap. Tiga benda ni yg paling penting. Sbb nk kena cop awal2 kan, nti kalu dah full booking nt, mau kahwin atas playwood, pakai baju raya n amik gmbar guna hp, hehe... nti aku akan update bridal mna yg ak plih, photographer n jurumekap  mana yg jd pilihan suri hati aku ni ya. Hehe. 



ok dah nak kena bersiap, nak bukak puasa plak. selamat berbuka puasa ya kwn2. Bye...

NoPen------> NovelPendek!

Sebuah novel hasil nukilan Wan Ahmad Faramie. Bila pemain bola menekan keyboard. Faham-faham la apa yang akan jadi. hahaha.

Tiada kesalahan yg tiada keampunan, tiada kejayaan tanpa usaha, tiada ketenangan tanpa perdamaian, tiada cinta tanpa kasih sayang, dan tiada penghujung jika tiada permulaan. 

Tunggu kemunculan NoPen ini dgn tajuk "Kehidupan Sebuah Pelayaran"

Friday, 23 September 2011

aku bukan xnak update...

salam semua,
setelah bertahun tahun aku x jguk blog nie, akir nya aku terklik gak kat link blog, xtaw nape, haha

xnak tulis pnjg2, nak packing brang, mlm nie nak p camping kat hutan hujan tropika., haha, hutan lipur bentong lah, kat mne ntah, kat bentong a kan...

aku masih x serik utk masuk hutan wlau prnah sesat semalamn dlam hutan kat ulu yam, trnmpak bby jngle melintas, bnyi bpak bby jngle mngaum, n mcm2 ag pristiwa best kat utan tu... len kali akan di kongsi,

bye semua...

Sunday, 7 August 2011

3 ujian dunia lam satu hari

Semalam aku dari prgi ke shah alam utk ambil mtor ksyangan aku, hik3.. mtor la makwe no 2 aku slpas bola...( sajer2 out topik jap)... ap y ak nak ckap kat cnie bkan sal awek aku y fers or no 2, tp nak bgtaw y aku semlam telah di uji dgn 3 ujian sekali gus..
Sepnjang perjlanan dari shah alam ke bangi, aku dpt rsakan ssuatu y xbes, nak msuk plaza tol salak selatan kot, aku mcm biasa ah, bdak baik kan, msuk a ikot lrong mtor, sekali hampeh, ad polis pulak.. tp xper, wat pe nak tkut, aku ad klngkpan lgkap.. hehe
Xsempat ag pkcik tu suh aku brenti, aku dah break dah mtor ak, (baik x aku?,, hehe) y interview aku tu ad a sorag brader, (kira muda ag a kot) , mcm biasa, belum ag dmintak, aku dah bagi ic, lesen memandu n road tax...  rupa2 nya bkan tu je y dia nak, haish, ap ag ea...
Dia pun tnya aku...
Brader Polis   :           adik pernah makan kuda?
Aku                 :           uish, tgh puasa nie mne leh mkan cik, sahur td sy mkan dging lmbu jek,
Brader Polis   :           ok bagus2, adik ada amik ubat pape x?
Aku                 :           hemm, saya xde sakit pape ase nya, xder2..
Brader polis   :           adik ada makan wrwwe, sdvdfg, vsdgeh, sdgergh, fwegweg, dgweg
Aku                 :           uish mende tuh, cpenah nak dgr lah, pelik2.. xde sy xmkan, puasa lah.
Brader polis   :          yer ke ko neh, ad mkan ICE?
Aku                 :          sahur td sy minum milo panas, xdek nya air batu..
Brader polis   :           budak nie... meh aku nak test URIN, boleh?
Aku                 :           NO HAL LAH (kebetulan memg nak buang air, hik3)
Brader polis   :           ha pergi lah ko, nah lesen...
Aku                 :           fuuu lepaaaas

Aku pun meneruskan pejalanan ker destinasi aku, kemana? Aku nak g UPM a jap, nak singgah amik awek aku no 3, hahah, rmai tul awek aku nie, nak masuk jek UPM tu, hemmmmmmmm... kena ag ngan ngan brader keselamatan tuh,
Dia pun tanya aku...
Abg guard      :           nak g mane nie dik?
Aku                 :           nak balik kolej jap, nak amik barang
Abg Guard     :           adk ni student ker?
Aku                 :           yer lah, nmpak tua ker, hik3
Abg guard      :           mane sticker kat mtor nie?
Aku                 :           adoi... sory2, sy tkar cover set ritu, xde a sticker nya. Matrik kad pun xbwk
Abg guard      :           yer ke neh, ok g lah
Aku                 :           fuuuuuu lepas ag..

Lepas aku masuk je stor kat blok aku tu, alang kah sedih nya aku sebab awek ak da dikebas org, kurg ajau betoi, sape la y ringan tulg nie ha, xper2, naseb bek pose, mlas aku nak mrah2..(kalu nak mrh pun, nak mrah kat sape jgak a an, mne de org hampeh tul)...
Lepas kecewa nya hati nie, ak pun g la SS jap, nak g cari airbair mtor aku, ade x lawa siket kat mtor aku neh, n msa lam pjalanan tu, aku ase cam lain jer hati neh...
Msa smpai kat stu trafic light tu, aku ase nak lggar jek, tp relax2, tb2 ad mmat india nak lggar lampu gak, skali ngan ttba, dia brek n undur balik, pehal mmat neh, nak lggar pegi je lah, nak undur2 plak... hemmm sampai jer lmpu tu btkar wjah ke hijau, aku pun mmcut ah utk msuk smpang, (pcut a sgt) ttb aku nmpak satu benda putih y sgt besaw kat lam side miror aku... rup2nya, sepupu(polis trafik yang naik mtor kuda putih),  nasib baik la aku x lggar lmpu td, kalu x , knpem kena kjar ngan moto GP tuh... lepas ag ujian kat aku, lega2...
Huhuhuhuh, aku pun pelik, pehal lak mcm2 ujian ad rini neh, aku wat xtaw je lah, bwak mtor n bwak, trus smpai Bangi... n ssmpai je aku kat stu, ap ag, tdoooooooor.. nyte sume.. (msa tu bru kul 1 petg).
Wassalam.

Saturday, 6 August 2011

Memang abang aku bayar bil Asrul untuk tengok iklan pun…


Salam semua, aku saje je lah nak luah bnda y luar dari puasa ni siket, hehe…
Dgn nada y agak tidak puas hati, (sikit2 je la) aku tengok lar cerita kat slah stu chanel kat Asrul nie, tp hampeh jek, kjap2 iklan, kjap2 iklan, ai sabaw2..

Stelah diselidiki, ada hmpir 4 ke 5 iklan y xspatut nya di iklan kan, (I mean bkan iklan nak promote crita2 kat Asrul) apeda, siap full pnya iklan ag, ak try a tgok balik chanel kat decoder tu, aik, ni bkn nya crita TV Triga neh (y memg dah trkenal ngan iklan y sgt bnyak) tp ni channel khas y dah dibayar oleh abg aku..

Disebabkan permintaan pihak mereka untuk menaikkan caj bulanan ditolak, mereka telah cari jalan lain utk rembat keuntungan… pndai tul org meniaga nie yer, memg sgt bijak, (tu bru org meniaga, kalu org meniaga y berpolitik, lagi laaaaa) 
Bukan tu jer cara mreka nak untug, siap ada berpakej2 ag.. kalu korg minat cerita Zimbabwe, pasnie da kena beli canel lain lak taw, sma gak kalu korg nak crita Albania, pun kena beli chanel lain plak, fuish memg meroyan a kalu korg x beli, xleh tgok bntang pujaan mcam Abim Wong, Sheraf Kinslair, Mashranda n sape2 ntah lagi…

Sal pakej tu ak xkisah sgt, sbb x kena ngan mnat aku ag, sekali kalu korg wat pakej jgak utk Piala Malaysia kena beli chanel lain ker, memg siap a korg… (hemm, aku pun buleh wat pe jek kan, kena langgan a jwb nya)… hampeh tul bila da xde kuasa kat atas dunia neh..

Aku bkn apa, ak memg x ase pape ag skg sbb bkan ak y byar, abg aku.. nnti kalu ak kena byar bil2 tu sume cne, konpem aku terasa beban nya… ok lah, nak smbug tgok iklan kat tv neh, haha.. 
Wassalam

p/s : Asrul = abg aku y byar bil tu la… bagus tul dia, dia support umah abah aku, umah mertua dia, umah dia, n umah sape ag ntah… bagus2… nnti tlog support utk umah aku plak yer, hehehe

Monday, 1 August 2011

Malam pertama solat tarawikh di masjid shah alam

Salam semua, dah lama aku x update blog, mgkin sbb aku bz main bola kot, hehe..
mcam mane puasa hari pertama neh? Tentu bnyak bnda y korag trsalah nak buat kan, pling bnyak nya, terslah mkan, haha, tp jgn wat2 terslah plak yer, kalu org lain xtaw pun, korg jgn lupa, dkat atas tu always tgok kta
Ok lah, ak nak cerita sal solat tarawikh mlm pertama aku, mlm td aku smpat mnunaikan nya di msjid shah alam, coz skg nie aku ad kat umah abg aku,
First impresen aku, sgt mnkjub kan, bgitu rmai umat islam berpusu-pusu utk mnunaikan tgjwab sbg seorg muslim nie, y pling mmbrangsgkan, rmai yang hadir tu adlah glongn remaja muda2 ag, so sape kata y glongn remaja di negara kita nie sudah rosak dan x mmpu tuk diselamatkan lagi.
tgok gelagat mereka semalam, ada yang pkai kain, ad y pkai seluar, jeans, tak lupa juga ada y pkai jubah, walau usia mereka masih muda, namun smgat ramadhan y dtunjukkan oleh mreka tu mmbuat kan aku brsa lega siket krana msalh sosaial dlm ngara kita nie tdak lah melibatkan semua pihak, mgkin sgelintir jer y brprangai jhat mcm tu kan...
bkan glongan lelki jer y ak mksud kan, kaum hawa pun ada jgak ikut prents diorg g solat, xkisah lah ad y brtdung atw pun x, tp bla mreka ke msjid, smunya pkai kain telekung, nmpak sweet gtu, hehe (smpat usha jap je, kan lebih2 kan, mak dia pasan lak, hehe)...
Keadaan di sana sgt lah penuh, saf nya pun pnuh smpai ke blakng, imam y dtg dri tnah arab itu membuat kan aku x sdar y sdah wat lapan rkaat, suara y mrdu dan pelbgai nada y dialunkan mmbuatkan ak lbih dkat dengan –Nya
ak harap, korg n aku leh wat trwikh evry nght di blan pose neh, hehe..
Ok lah, setakat nie sahaja luahan ak, jom kita pakat berazam utk hbis kan 30juz bg rmdhan kali ini, wassalam..

Saturday, 2 July 2011

lama sgt dah kan...

salam larian satu kilometer semua...

aku baru nak update blog nie selepas beberapa tahun x bukak an... (biar baru create blog semalam pun) hahahaha

bkn mlas nak update, tp ntah.... xrajin kot, ag pun kat umah internet belum2 nak ada ag, ntah bila la pakcik TM tu nak mai jenguk line telefon kat umah aku, dah bertahun2 tahun n tahun da bnda tu rosak, in progress la ap lah... tapi xper, aku sabaw je lah..

skg aku happy ngan life y aku ad skg.. bkn apa, tetiap ptg leh jmpa 'awek' ak, kdg2 tu mlam2, kena plak time match... tmbah2 lak skg nie bnyak giler liga org nak wat... piala agung la piala sultan lah tok penghulu laaa... hahhaa... aku sapu jer sume... jnji leh jumpa ngan 'awek' aku tu..


aku igt cuti 2,3 bulan nie nak a keje gak an,... maklum lah, nak ec msa lpang n nak buang msa tdor... tp kbnykan keje y aku tnya tu, sume x ikot time aku a... kalu buleh keje kat mner2 pun aku nak wktu 5-7 ptg xleh kcaw, ak nak jmpa 'awek' aku, haha... ad x keje cmtu ea? ad x org mai tnya kita... 'nak kerja ke dik'?  haha, kalu ad kan best...


disebbkan xde time mcm tu, aku pun x mnx la keje smpai la satu hari tu, ak ditawrkan keje... keje nya senang jer..  pergi kerja time pkul 830 pgi hgga 945 pgi... jap jer an... da lah kejap... bkn evryday plak tu... bes nyaaaaaa.. nak taw keje ap? ikut ma aku p kebun.... kuwg3.... best woooo....



hemmm ntah pape laaaa aku ckap neh... setakat nie je la dlu utk kali ini, (mcm ayat surat jek)
tok lah tahun depan pulak ker baru ak update plak, hhahah...



salam n bye...

Saturday, 28 May 2011

ikan fatin...

salam semua...
nampak nya ak ni memg updte blog smggu sekali je kot, bkan per, nyk sgt bnda y nak diceritakn, smpai x tertulis., hahaha

rini aku brsmgt bgun awal pagi, bkn nak g jmpa awek pun, nak g mancing jek, hahaha
lokasi y aku tuju adlah kolam ikan warga emas seksyen 24 (ak pn xtaw nape nama dia cmtu)

saje jer p kat sna, bkn per, seng dpt, byangkan, baru jer baling 30 saat, terus dpat.. haha
dlam pkiran aku, seekor da 30 saat, kalu seminit da 2 ekor, kalu sejam, 120 ekor, kalu 3 jam... fuuuuuuuuuuuuu, ase cam nak g beli tong ais jer msa tu, hahaha

tapi rupa2 nya rezeki aku ritu sekor tu jek, dduk pnya lma, sekor pn x dpt, mgkin sbb riyak kot, hahaha
pape pun, bkn aku nak byk sgt pun, t bkn aku y nak msak, hahaha

wat balik a ikan tu kat umah, tkjut abg n akk ipar aku, pndai gak ak mncing upnya, hahaha
apa ag, diorg serang a ikan tu, serang ker siang ea, hahaa
aku pun p a kdai nak beli bhn2 nak msak, bes woooo, akak aku nak msak asam pedas,

ha lupa nak gtaw korg, ak dpt tu, ikan bes gak a.. ikan fatin.. kui3... pda sape2 nma fatin, brbangga lah anda ea. hehehe

jom ap ag, kita makaaaaaaaaaaaaaaaaan....

Wednesday, 25 May 2011

mengikuti peradaran zaman

aku dulu dari xdek pape jadi ad pape. org ad frenster aku wat frenster, org ad maispes aku wat maispes, org wat fb, aku wat fb, so skrg bila ak da bosan sgt, aku pon nak wat blog ah, sbb satu blok tmpat aku dduk nie sume nya da ad blog. so kalu aku xdek nantikan ap lak org ckap kan, ketinggalan la apa la, ish, malu a camtuh...

so, bila da ad blog nie, konpem asyik kena update jer kan, aku ase no poblem kot, sebb sem dpan aku dah xde pgg jwtan pape, so konpem2 lah bnyk masa y terluang, boleh la update 2mggu sekali, hehehe( cukup a tu kan)

ap y best sgt ngan blog nie ek? hemm ak pun xtaw sbb tu ah aku baru nak wat, kalu ak da taw mesti kau dah ad blog kan, ish...xper, bak kata nazmi, "gunung y tggi kalu kita daki sikit2 lama-lama gnung tu pon akan jadi rendah"

so kalu ad sape2 y nak ajar aku bertatih, sila kan la yer, maklumlah budak baru belajar ( budak ker)...
akhir kata, dah lah tu, mggu dpan a plak update.. nak cari member dulu...

wassalam

menuju pelayaran
seindah tatapan mata